Aflevering 11: Voeding
Tot een paar jaar geleden was voeding in de wielrennerij nog geen hogere wetenschap en at men nog rijstaartjes vooraf, deed men wat siroop in de bidons en at met een smakelijk smoskes na de koers. Onder het motto ‘marginal gains’ heeft de wielersport nu wel volop aandacht voor gebalanceerde, goede voeding op maat van elke renner zodat renners maximaal kunnen presteren.
Voeding is uiteraard een essentiële hefboom om het lichaam goed af te stellen zodat het de juiste inspanning kan doen aan een optimaal gewicht. Altijd in die volgorde: De eerste maatstaf is vermogen, kracht, zodat je de acceleraties kan trappen of lange inspanningen vol kan houden. Dan past telt de tweede maatstaf gewicht, want, zoals dokter Yvan Van Mol het zei: vet trapt niet mee.
Toprenners gaan het hele jaar door – in het tussenseizoen, in de opbouw, tijdens het seizoen en op de wedstrijden – zo verstandig mogelijk met voeding om zodat hun lichaam ook getraind is om voeding correct te processen en optimaal te presteren. Dat begint bij het gezond verstand en gezonde basisvoeding maar gaat dan, onder begeleiding van sportdiëtisten en eventueel hulpmiddelen zoals voedingsapp, verder naar heel precieze begeleiding.
Je houden aan zo’n gebalanceerd regime is natuurlijk niet eenvoudig. Anderen ‘zien eten doet eten’ waardoor het niet altijd makkelijk is om je eigen voedselplan te volgen. De beste manier om niet teveel last te hebben van die vergelijking met de anderen is net de kennis van jezelf, dat continue gezond bezig zijn met de juiste voeding. Elke renner kan best minstens één keer per jaar bij de diëtist langs gaan om samen te kijken hoe jij, met jouw gestel, met jouw leefgewoontes en met jouw koersagenda, best met voeding omgaat.
Als je er niet in slaagt om gebalanceerd en verantwoord bezig te zijn met je voeding en wat achter feiten aanloopt riskeer je de controle over voeding te verliezen. Het gaat dan vaak niet meer over voeding maar over gewicht, want onverstandig eten leidt nu eenmaal bij de meesten tot gewichtstoename. Eens je obsessief met gewicht verliezen bezig bent kom je op heel glad ijs. Normaal gezien is gezond eten, het hebben van het juiste gewicht en het hebben van de juiste kracht, een middel om tot een gewenst resultaat te komen: top zijn in de koers. Bij obsessieve mensen, die in extreme gevallen worden gediagnostiseerd als anorexia nervosa, wordt ‘gewicht verliezen’ het doel op zich en wordt het oorspronkelijk gewenste resultaat (top zijn in de koers) uit het oog verloren. Slachtoffers hiervan verzinnen allerlei ziekelijke middelen (niet of nauwelijks eten, sociale contact vermijden, constant calorieën tellen,...) om dat ziekelijke doel te bereiken.
Meestal merk je veel te laat dat je het slachtoffer bent van je obsessieve gedachten en dat je fundamentele roofbouw aan het plegen bent op je eigen lichaam. Daarom is het zo belangrijk om elkaar te helpen: spreek elkaar aan als je ziet dat iemand opmerkelijk veel of weinig eet en raadpleeg periodiek een sportdiëtist om te checken of je goed bezig bent.
Voeding is een heikel thema met jammer genoeg heel veel uitwassen. Vermijd excessen, raadpleeg op tijd een expert en spreek elkaar aan als je ziet dat je collega’s of vrienden ermee sukkelen. Help elkaar om gezond én performant te blijven! En, natuurlijk, vier af en toe eens de teugels en geniet dan tenvolle van zo’n ‘guilty pleasure’ – dat kan zoveel deugd doen en dat genot geeft je extra energie. Laat dat net het onderwerp zijn van onze volgende aflevering!