Aflevering 12: Energie Management 1/2
Om iets ‘in de tank’ te hebben dien je natuurlijk de juiste fysieke training te doen en je voeding goed gebalanceerd in te nemen. Maar er zijn verschillende soorten energie, en al die soorten werken op elkaar in en bepalen uiteindelijk of je je – al dan niet – goed opgeladen voelt. Dit samenspel gebeurt geraffineerd en geheel onbewust, het is niet altijd makkelijk om te weten waardoor je je nu opgeladen of niet voelt. Je energetisch gevoel goed krijgen vergt een soort natuurlijk evenwicht vinden, een innerlijke balans, een homeostase.
In deze afleveringen overlopen we de verschillende soorten energie. Elke soort is even belangrijk en verdient evenveel aandacht, omdat ze elk op eigen wijze voor extra vermogen kan zorgen. Voor we ze overlopen kan je voor jezelf een eenvoudige oefening doen: maak een oplijsting van alle zaken die je enerzijds energie kosten en anderzijds energie geven. Alles komt in aanmerking: een bepaalde fysieke trainingsvorm, bepaalde voeding, maar ook bepaalde gebeurtenissen of ervaringen die je toevallig hebt meegemaakt.
Schrijf zoveel mogelijk zaken op. Allerlei zaken, ook uit je dagelijkse leven. Hou de lijst ook bij en vul ze aan iedere keer je iets nieuws ontdekt dat je energie geeft of vraagt. Maak dus een soort energie dagboek; het kan helpen om terug te denken: stel, je voelt je super goed op een bepaalde dag – wat zijn dan de opvallende dingen die je de 24 uur daarvoor gedaan hebt die mogelijks relevant zijn voor dit goede gevoel?
Je zal zien dat al die zaken waarschijnlijk vallen in één van de vier soorten energie die we onderscheiden: fysieke energie, emotionele energie, mentale energie en spirituele energie.
Fysieke energie:
Je fysieke of lichamelijke energie is de meest concrete en meest tastbare vorm van energie. Je weet als atleet wat je moet doen om goed getraind én goed uitgerust te zijn door bijvoorbeeld tijdig te taperen; je weet wat je moet eten om koolhydraten te bunkeren om op die manier je voorraad glycogeen te optimaliseren – dit zijn de ‘essentials’ voor duursporters om hun ’tank’ goed vol te laden. Ook drinken is erg belangrijk – niet alleen voor je kracht en uithouding maar ook voor je mentale focus – deshydratatie is nefast voor een goede concentratie bijvoorbeeld.
Daarnaast is rusten erg belangrijk – je lichaam herstelt in rust dus goede nachtrust en voldoende ontspanning en rust overdag behoren ook tot de ‘bare essentials’ om fysiek top te zijn.
Deze fysieke vermogens opbouwen is een werk van lange adem – door continue training kneed je je lichaam langzaam maar zeker zodat het energetisch gezien veel meer output kan genereren.
Maar toch, ondanks dat gestage lichamelijke vormingsproces, voel je je de ene dag beter dan de andere en kan je ook gewoon meer terwijl je lichamelijk gezien niets anders dan anders deed. Dat wil dus zeggen dat er andere energiebronnen zijn die je gevoel bepalen. Eén ervan is de emotionele energie.
Emotionele energie:
Met emotionele energie bedoelen we je gevoel van energie dat ingegeven wordt door je gemoed. Je – al dan niet – ‘goede luim’, de lichtvoetigheid of zwaarmoedigheid die je op dat moment ervaart. Iemand die emotioneel veel te verduren heeft op een bepaald moment voelt zich vaak futloos of leeg en kan helemaal niet wat hij of zij zou kunnen als alles prima verloopt.
Nochtans is emotionele energie net zo te begrijpen als fysieke energie: door ermee bezig te zijn weet je na verloop van tijd wat je blijmoedig maakt – en waar je dus mee bezig wil zijn als je moet presteren – en waar je net niet blij van wordt – en wat je dus wil vermijden op kritieke momenten. Je emotie wordt ook niet enkel door externe omstandigheden bepaald, uiteindelijk is het jouw eigen kijk op de dingen, jouw eigen denkwijze, die bepaalt hoe je je voelt.
Lachen bijvoorbeeld is heel leuk, maar zoals in de volksmond wordt gezegd, ook gewoon gezond. Het gééft energie, kijk maar de feestelijk uitgelaten bende die net buitenstapt na het kijken naar een heel grappige voorstelling: iedereen is uitgelaten, je geest is licht, je voelt je bloed stromen (wat het ook letterlijk doet) en je voelt je vaak heel krachtig – als iemand je dan zou vragen een inspanning te doen waar je anders over twijfelt, dan doe je die waarschijnlijk meteen!
Je kan leren ‘positiever’ denken door bijvoorbeeld problemen wat te leren herkaderen of relativeren – als je vindt dat alles tegenzit, zoek dan maar eens een zwaar zieke persoon op...
Het helpt zelfs om zomaar eens wat te lachen zonder aanleiding – het werkt trouwens zeer aanstekelijk en geeft net dezelfde energie als een spontane lach. Mocht je eraan twijfelen: zingen onder de douche is dus bijzonder effectief 😊!
Als atleet is het erg belangrijk om over deze vorm van energie na te denken. Voeg aan je lijstje toe waar je blij of niet blij van wordt, hoe meer je die zaken onderkent, hoe beter je je emotionele batterij op kan laden. En omring je met positieve mensen, want deze vorm van energie is bij uitstek overdraagbaar!
In de volgende aflevering gaan we in op de twee andere vormen van energie.