Aflevering 15: Control the Controllables 2/2
Op de fiets in de wedstrijd kan je jezelf dus echt coachen.
Een simpele techniek is jezelf een soort ‘mantra’ eigen te maken. Dat is een soort zinnetje dat voor jou betekenis heeft en je continu herhaalt. Door je geest daarop te focussen verzet je je gedachten van de pijn of andere onnuttige gedachten. Je gaat ‘in jezelf’ en, wie weet, kan je jezelf zo wel bezweren en geestelijk helemaal loskomen door de opperste concentratie op je mantra. Wout Van Aert en Mieke Gorissen zijn twee sporters die open over hun ‘mantra’ hebben gesproken.
Maar naast dat bezwerende zinnetje kan je natuurlijk ook een bredere bibliotheek aanleggen van motiverende uitspraken. Alle zaken zijn goed, zolang ze maar een positief gevoel geven. Het kan een idee zijn bijvoorbeeld om uitspraken te hebben voor de verschillende wedstrijdsituaties. Zo motiveerde Ine Beyen zich door zichzelf tijdens afdalingen steeds weer met ‘Je kan het Ine’ toe te spreken. Als je daarenboven de wedstrijd mentaal in stukken indeelt, dan kan je jezelf ook prima tot aan elk tussenpunt motiveren – zo wordt een wedstrijd een geheel van opgeknipte delen, en door de focus op de delen is het geheel minder abstract of onbevattelijk. Je kan jezelf dan motiveren door je voor te nemen een inspanning tot dat tussenpunt vol te houden, of te denken dat een ander ook aan het afzien is op een bepaalde klim.
Het is nuttig om die motiverende gedachten voor te bereiden. Denk ook na over welke de negatieve zaken, gedachten of zinnen die soms in je opkomen. Lijst ze op. Maar maak daarnaast dus ook een lijst van positieve zaken of zinnen zodat je die kan oproepen op het moment dat de negatieve gedachten opkomen.
Het lijkt misschien een beetje vreemd om als een coach tegen jezelf te zitten praten in je hoofd, maar op zich is dat een prima techniek die je kan helpen om positief te blijven. Daarenboven verlaag je door zelfspraak de perceptie van inspanning en bereik je een groter fysiek resultaat.
Positief zijn en blijven op de zwaarste momenten is dus niet alleen aangenaam maar is fysiologisch gezien zeer nuttig. Lachen is gezond zeggen ze wel eens, maar het is meer dan dat. Het zijn de positieve emoties op zich die voor dat lager gevoel van inspanning zorgen en toelaten om beter te presteren. Het is zelfs zo dat een geforceerde lach, dus gewoon de activatie van de lachspieren, een positief effect heeft op je prestaties – dus vaak lachen of je lachspieren trainen heeft zijn voordelen!
In het verloop van de wedstrijd kan je nog andere zaken doen met je geest. In het algemeen maken we een onderscheid tussen afleiding zoeken en bezig zijn met jezelf.
Met afleiding bedoelen we aan andere dingen dan de wedstrijd denken, of wat dagdromen. Dagdromen kan nuttig zijn in de aanloop van een koers, dan gaat de tijd sneller en blijf je rustig, maar het is uiteraard niet aan te raden in de finale.
Als het er echt op aankomt kan je net best heel gefocust zijn op jezelf, op je kracht, op je houding, op je concrete handelingen, je doelen, op je zelfspraak, op kracht zetten, op het trekken aan de pedalen. Focussen dus op jezelf, op ‘Your Job’. Deze focus op jezelf kan je met korte intervallen onderbreken om enerzijds een korte bodyscan (een interne check) te doen – hoe is mijn ademhaling, hoe voelen de benen, hoe voel ik me in het algemeen; en anderzijds een externe check te doen: hoe zijn mijn cijfers (wattages, tussentijden) of hoe verloopt de koers. Die korte checks zijn belangrijk om bijvoorbeeld de hongerklop te vermijden of verrast te worden door wendingen in de wedstrijd. Maar hou het kort en blijf er zeker niet te lang in hangen, probeer je focus weer op ‘Your Job’ te zetten.
In deze twee afleveringen rond ‘Control the Controllables’ legden we uit dat je veel voordeel kan halen door slim te denken en te focussen op zaken waarop je impact hebt en geen energie te verliezen aan zaken die je toch niet kan veranderen. Door dit goed te doen vergroot je je kansen en kan je op papier sterkere renners kloppen. Hulpmiddelen zoals wonderoliën of neusklemmetjes helpen wel, maar vooral door de kracht van de suggestie. Denk na over zinvolle zaken die je tegen jezelf kan zeggen in de koers; focus je aandacht op je acties, op je handelingen.
In de volgende aflevering zullen we het hebben over niet-denken, over de kracht van alles los te laten en het bereiken van ‘flow’.